GR SR

Η Ελλάδα έχει σταθερή παρουσία στα Βαλκάνια

Τον Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Διδυμοποίησης» (Twinning) μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας από κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή της πορεία μέχρι την ένταξή της στην ΕΕ.

Μιλήσαμε με τον επικεφαλής του προγράμματος στη Σερβία, δρα Φώτη Φυτσιλή, για τις ιδιαιτερότητες του έργου και τις δυνατότητες που απορρέουν από την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού προγράμματος από την Ελλάδα για την παρουσία της χώρας μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τι είναι αυτό το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει;

Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, του κεντρικού δημοκρατικού θεσμού της χώρας. Σκοπός του προγράμματος είναι, μέσω της αδελφοποίησης, να ενισχυθούν οι ικανότητες της Διοίκησης και των Μελών του Κοινοβουλίου της Σερβίας, για την αποδοτικότερη λειτουργία της νομοθετικής διαδικασίας και την πιο αποτελεσματική οργάνωση του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, δίνεται σημασία στη βελτίωση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία.

Όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά μεγαλόπνοα. Με ποιον τρόπο, όμως, πρακτικά θα επιτευχθούν;

Ο τρόπος που επελέγη για την επίτευξη των σίγουρα υψηλών στόχων είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ευρωπαίων και Σέρβων εμπειρογνωμόνων. Για το σκοπό αυτό Έλληνες, Βέλγοι και Σλοβάκοι εμπειρογνώμονες θα επισκέπτονται το Βελιγράδι κατά τους ερχόμενους 18 μήνες, για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τις καλές πρακτικές των Κοινοβουλίων τους και τις γνώσεις τους, γενικότερα, στους Σέρβους συναδέλφους τους. Σημαντική είναι και η συμμετοχή Σέρβων βουλευτών, η οποία δίνει και μια πολιτική διάσταση στο εγχείρημα. Η συμμετοχή των βουλευτών, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, είναι απαραίτητη, καθώς αυτοί θα κληθούν σε επόμενο στάδιο να επικυρώσουν τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν, με τη μορφή νομοσχεδίων, τροποποιήσεων στον Κανονισμό της Βουλής ή άλλων θεσμικών κειμένων.

Η Χώρα μας πώς επελέγη για να υλοποιήσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα;

Τον Οκτώβριο του 2011 η Ελλάδα συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή τεχνικής βοήθειας στη Σερβική Δημοκρατία, προκειμένου να οργανώσει το Κοινοβούλιό της για την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Βουλή των Ελλήνων επελέγη ως ανάδοχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Σερβική πλευρά μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, χάρις στην πληρότητα του φακέλου υποψηφιότητάς της, στην ποιότητα των στελεχών της και στην άρτια προετοιμασία και εκτέλεση της παρουσίασης της στρατηγικής και των προτάσεών της. Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για την ανάληψη του έργου επικράτησε ανάμεσα σε αυτές των Κοινοβουλίων οκτώ χωρών: Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και, βεβαίως, Ελλάδας.

Ποια είναι η σημασία του προγράμματος για την Ελλάδα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υλοποιεί ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο εξωτερικό. Είναι, όμως, σίγουρα η πρώτη φορά που η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων επιλέγονται για το συντονισμό ενός προγράμματος με τέτοια πολιτική βαρύτητα και μάλιστα με παρουσία στελεχών της εντός της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, η οποία ενισχύει την παρουσία της Χώρας μας στο νευραλγικό ευρωπαϊκό χώρο των Δυτικών Βαλκανίων. Μια επιτυχία που έκανε αίσθηση εν μέσω της κρίσης, αλλά και της γενικότερα αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ποιες διπλωματικές προεκτάσεις έχει το έργο αυτό;

Ανέκαθεν η χώρα μας είχε εξαιρετικές σχέσεις με τη Σερβία. Μετά την επιτυχημένη διεκδίκηση αυτού του προγράμματος, οι δεσμοί μας με τη Σερβία ενισχύθηκαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τη Σερβική Εθνοσυνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το Φεβρουάριο του 2012.

Περαιτέρω, την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος τίμησε με την παρουσία της αποστολή Ελλήνων Βουλευτών. Δημιουργείται, λοιπόν, μια νέα δυναμική για την κοινοβουλευτική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, η οποία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της Χώρας μας στην περιοχή.

Ποιες δυσκολίες αναμένετε να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού;

Ένα έργο που έχει τόσο υψηλούς στόχους και στο οποίο εμπλέκεται μεγάλος αριθμός προσώπων από διαφορετικές «σχολές» δημόσιας διοίκησης είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει τριβές. Περί αυτού δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Γι’ αυτό και η προσέγγισή μας ήταν εξαρχής μετριοπαθής. Η δουλειά μας δεν είναι ούτε να επιβάλουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ούτε να υποκαταστήσουμε τη σερβική διοίκηση και πολιτική ηγεσία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας κατά τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θέση μας είναι δίπλα στους Σέρβους, όπου χρειάζεται, με την παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας, βάσει ενός ήδη καλά μελετημένου σχεδίου και χρονοδιαγράμματος. Η μακρά εμπειρία  των εμπειρογνωμόνων μας από Κοινοβούλια παλαιών Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως το Βέλγιο και η Ελλάδα, αλλά και νεότερων, όπως η Σλοβακία, εγγυάται μια επιτυχημένη κάλυψη των αναγκών του προγράμματος.

Και μια τελευταία ερώτηση. Η Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων καταφέρνει να κερδίσει σε διεθνή διαγωνισμό και μάλιστα σε επίπεδο κοινοβουλίων. Ποια είναι η αντιμετώπιση που είχατε από τους Σέρβους ομολόγους σας, αλλά και τους συναδέλφους σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Δεν είναι μυστικό ότι οι Σέρβοι αγαπούν την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και εντός της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης. Όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά της Xώρας μας, αλλά και την αλληλεγγύη που επέδειξε προς τον Σερβικό λαό, σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας του. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ξεχωρίσω την αναφορά του Πρέσβη της ΕΕ στη Σερβία κ. Vincent Degert κατά την παρουσίαση του προγράμματός μας, ο οποίος δήλωσε δημοσίως σίγουρος για την επιτυχία του προγράμματος που ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων, καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας και ένα από τα ιστορικά Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, δε θα μπορούσε να φανταστεί άλλον να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Μετά από αρκετά χρόνια έντονα επικριτικών και πολλές φορές αρνητικών σχολίων για την Ελλάδα,  ήταν μια αναφορά ενός υψηλού Ευρωπαίου αξιωματούχου που γέμισε όλους τους Έλληνες στην αίθουσα με υπερηφάνεια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2013

f_28_a.jpeg f_28

 

Pin It on Pinterest