facultad-derecho

Το κτίριο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Complutense στη Μαδρίτη

 

Ακολουθεί η συνέντευξή μου στον δημοσιογράφο Τόμη Τσομπανίδη – Karditsaportal.gr

Τόμης Τσομπανίδης: δρα Φυτσιλή, θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, καθώς και το αντικείμενο της διδασκαλίας σας εκεί;

Δρ Φώτης Φυτσιλής: Κλήθηκα ως επισκέπτης Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης (Universidad Complutense de Madrid, http://www.ucm.es), η οποία είναι αντίστοιχη της Νομικής Αθηνών, προκειμένου να διδάξω σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλον τον κόσμο σύγχρονες μεθόδους νομοθέτησης, καθώς και τρόπους ελέγχου της Κυβέρνησης από Βουλευτές. Το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ισπανίας και λαμβάνει μέρος στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUPADRA (http://www.eupadra.eu) για τη μελέτη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες.

ΤΤ: Από πού αντλήσατε αυτές τις γνώσεις και αποκτήσατε τη σχετική πείρα;

ΦΦ: Ως στέλεχος δυο υπουργείων – στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών – και δυο Κοινοβουλίων – ως συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα και Επικεφαλής Σύμβουλος Διδυμοποίησης (Twinning) με την Εθνοσυνέλευση της Σερβίας – έχω μακρά ενασχόληση και εξοικείωση με την αναδιοργάνωση και απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, στις οποίες ανήκουν και οι ελεγκτικές και νομοθετικές διαδικασίες.  Τα τελευταία χρόνια είμαι Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εποπτείας στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων με ερευνητική δράση, τακτική αρθρογραφία σε ανάλογα θεσμικά θέματα  και σημαντική παρουσία σε συναφή διεθνή συνέδρια. Ταυτόχρονα, ως προσκεκλημένος ομιλητής σε μια σειρά από πανεπιστήμια στην Ελλάδα (λ.χ. Νομική Σχολή Αθηνών) και το Εξωτερικό  (λ.χ. LUISS/Ιταλία και MEGATREND/Σερβία), αλλά και ως καθηγητής – εκπαιδευτής στη Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, είχα την ευκαιρία να αποκτήσω γνώσεις και πείρα, αποκτώντας παράλληλα εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας θεσμικών διαδικασιών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να ανατρέξει στο blog μου (http://fitsilis.wordpress.com).

ΤΤ: Κατά την παραμονή σας στη Μαδρίτη, είχατε επαφές με το κοινοβούλιο της Ισπανίας και με άλλους φορείς;

ΦΦ: Βεβαίως θα ήταν αδιανόητο να μην επισκεφτώ την Βουλή τους. Είχα συναντήσεις με ομολόγους μου, με τους οποίους ανταλλάξαμε εμπειρίες και απόψεις, κυρίως πάνω σε θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τεχνολογικής εξέλιξης των Κοινοβουλίων. Το θέμα αυτό δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Απαιτείται στρατηγικός προγραμματισμός και συντονισμένη δράση για τον σχεδιασμό του Κοινοβουλίου του μέλλοντος, του «ψηφιακού Κοινοβουλίου», όπως συχνά ονομάζεται. Στο ίδιο πλαίσιο, συνομίλησα με στελέχη του Κέντρου Πολιτικών και Συνταγματικών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης που υπάγεται στην Ισπανική Προεδρία. Επίσης, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κκ. Πολύκαρπο, με τον οποίο συνομιλήσαμε για θέματα του ελληνισμού.

ΤΤ: Από τις επαφές που είχατε, ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Ισπανών;

ΦΦ: Κατά τη διάρκεια των επαφών μου, αλλά και στις συζητήσεις μου με τους συναδέλφους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την πορεία της χώρας μας. Γενική εκτίμηση πάντως, τόσο των καθηγητών όσο και των εκπροσώπων των φορέων με τους οποίους συναντήθηκα, ήταν ότι, ενώ χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αφήνουν πίσω τους την κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να τη βιώνει με σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες της. Κύριε Τσομπανίδη, θα ήθελα να σημειωθεί ότι στην Ισπανία η αίσθηση της εξόδου από την κρίση είναι απτή και φαίνεται τόσο στις υποδομές όσο και στην καθημερινότητα, όπου διακρίνεις μια ζωντανή αγορά, που παρουσιάζει εικόνα κράτους με αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΤΤ: Έλληνες συναντήσατε; Υπάρχει μεταναστευτική ροή  Ελλήνων προς την Ισπανία;

ΦΦ: Επειδή το διάστημα που έμεινα στη Μαδρίτη δεν ήταν αρκετό ώστε να έχω ολοκληρωμένη εικόνα, θα σας μεταφέρω την εκτίμηση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.κ. Πολύκαρπου. Σύμφωνα με τα όσα μου είπε, υπάρχουν περίπου 1500 Έλληνες διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα. Η μεταναστευτική ροή είναι μάλλον περιορισμένη, προφανώς και λόγω της γλώσσας, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος τομέας που να προσελκύει Έλληνες με κάποια εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα η ιατρική στη Γερμανία, οι οικονομολόγοι στην Αγγλία κ.λπ.

ΤΤ: Να περάσουμε και λίγο στα πολιτικά, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μάθαμε και μια άλλη συνιστώσα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τους Podemos.

ΦΦ: Πράγματι, οι Podemos ανέπτυξαν δράσεις και πήραν πολιτικές πρωτοβουλίες προκαλώντας την προσοχή και εντυπωσιάζοντας αρχικώς μεγάλη μερίδα των Ισπανών πολιτών. Όμως, στην πορεία – και δεν γνωρίζω αν έπαιξε ρόλο σε αυτό η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα – φαίνεται ότι οι Ισπανοί δεν πείστηκαν από την πολιτική τους. Ενώ, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, στην Ισπανία τα ποσοστά των Podemos μοιάζουν καθηλωμένα, δίχως περαιτέρω δυναμική. Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους συνομιλητές μου, τη δυναμική των Podemos ανέκοψαν, μεταξύ άλλων, το σκάνδαλο για σκιώδη χρηματοδότηση του κόμματος από τη Βενεζουέλα και το αρνητικό παράδειγμα διακυβέρνησης στελεχών του κόμματος που κατείχαν επιτελικές θέσεις στον Χώρο της Αυτοδιοίκησης. Το σκεπτόμενο ισπανικό εκλογικό σώμα, συνδύασε τη ρητορική των Podemos με τις πράξεις στελεχών του κόμματος που δοκιμάστηκαν σε μεγάλους δήμους, λ.χ. στη Βαρκελώνη, όπου όχι μόνο απέτυχαν αλλά και προκάλεσαν με τις ιδιαίτερες, θα λέγαμε, θέσεις και την εν γένει συμπεριφορά τους. Αυτές ακριβώς οι παλινωδίες σε τοπικό επίπεδο φαίνεται πως είχαν αρνητικό αντίκτυπο για το κόμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΤΤ: Απ’ ότι βλέπω έχετε αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες. Τι άλλο ετοιμάζετε, τι θα μάθουμε για εσάς στη συνέχεια;

ΦΦ: Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσω την ερευνητική και ακαδημαϊκή μου δράση, ώστε να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού που υπηρετώ, τη Βουλή των Ελλήνων. Κύριε Τσομπανίδη, θα είστε από τους πρώτους που θα πληροφορηθούν τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης παρουσιάζεται στο Karditsaportal.gr

 

 

Pin It on Pinterest