Η καταληκτική εκδήλωση του προγράμματος Twinning μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας έλαβε χώρα στο Βελιγράδι την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των δυο Κοινοβουλίων, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και κα. Maja Gojkovic, οι Γενικοί Γραμματείς κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου και κα. Jana Ljubicic και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στη Σερβία κ. Oskar Benedikt. Τους συντελεστές του Προγράμματος στο επίσημο μέρος της εκδήλωσης εκπροσώπησε ο Δρ. Φώτης Φυτσιλής, σύμβουλος του έργου στη Σερβία.
Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά έργα στη Σερβία και μεταξύ άλλων, τόνισε:
« Η αναδιοργάνωση ενός Κοινοβουλίου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη διαδικασία, στην οποία δεν βρίσκεται μόνο η Σερβική Εθνοσυνέλευση, αλλά και η ίδια η Βουλή των Ελλήνων.
Στην περίπτωση της Σερβίας, ο στόχος είναι η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο στόχος είναι η προσαρμογή στα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της Πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό, θέλω να δηλώσω ότι η επιλογή της Ελλάδας για την υλοποίηση του Προγράμματος αυτού ήταν η σωστή. Διότι πιστεύω ότι μόνο κάποιος που ήδη βρίσκεται σε τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μπορεί να δώσει και τις πιο χρήσιμες συμβουλές.
Για να βρουν οι προτάσεις αυτές εφαρμογή, απαιτείται πολιτική υποστήριξη. Γνωρίζω ότι η ηγεσία της Σερβίας, αλλά και της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, έχει την πολιτική βούληση, για να προχωρήσει αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας».
Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι στους 22 μήνες της διάρκειας του Έργου πάνω από 100 στελέχη από 10 ευρωπαϊκά Κοινοβούλια επισκέφτηκαν το Βελιγράδι, προκειμένου να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους και συμπλήρωσε:
«Η υποστήριξη που παρέχουν οι εμπειρογνώμονές μας προς τους Σέρβους ομολόγους τους θα είναι συνεχής και δεν τερματίζεται με το πέρας του Προγράμματος. Οι ισχυροί δεσμοί που σχηματίστηκαν μεταξύ των Ελλήνων και Σέρβων συντελεστών τα τελευταία χρόνια μπορεί να φέρουν στο μέλλον πρόσθετα οφέλη και για τα δυο Κοινοβούλια. Αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον της Σερβικής πλευράς για τη συνέχιση μεταφοράς τεχνογνωσίας και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020).
Η συνεργασία μας με τη Σερβική Εθνοσυνέλευση ήταν απόλυτα επιτυχής με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο πλευρές. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος Twinning επιτεύχθηκαν πλήρως ή και ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκαν σύγχρονα εργαλεία οργάνωσης, συνεργασίας και επικοινωνίας. Πρόκειται για προσεγγίσεις που φέρνουν τα Κοινοβούλιά μας στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.
Η Βουλή των Ελλήνων θα βρίσκεται στο πλευρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευελπιστούμε σε ταχεία ευόδωση των προσπαθειών σας».
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Προγράμματος: «Οι βασικοί στόχοι του Έργου επιτεύχθηκαν πλήρως ή και ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις.
Σε αυτούς ανήκει η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των εσωτερικών λειτουργιών της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, προκειμένου να ενισχυθεί η νομοθετική διαδικασία και οι πολιτικές που συμβάλλουν στην αποδοτική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας κατά τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, δόθηκε σημασία στη βελτίωση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία. Το Έργο απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια κατά τις ανεξάρτητες κρίσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης Έλληνες εμπειρογνώμονες και στελέχη της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης παρουσίασαν τα αποτελέσματα των επιμέρους ενοτήτων του Προγράμματος και συζήτησαν για τις προοπτικές εξέλιξης της Εθνοσυνέλευσης κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.