Ο ρόλος της διπλωματίας είναι συγκεχυμένος στην κοινή γνώμη. Αρκετοί έχουν κατά νου μια εικόνα, στην οποία σε σκοτεινά δωμάτια καθορίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες οι τύχες των χωρών. Κάτι τέτοιο ίσως είναι αλήθεια σε περιορισμένο βαθμό, ωστόσο, σήμερα, η διπλωματία δεν εξαντλείται σε αυτό. Με έναν κάπως πιο ελεύθερο ορισμό πρόκειται για την εκπροσώπηση μιας χώρας στο εξωτερικό, με σκοπό τη δημιουργία θετικού κλίματος στην Κυβέρνηση αλλά και στην κοινή γνώμη μιας άλλης χώρας και την εξασφάλιση ομαλών οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων σχέσεων.

Στη σημερινή εποχή, των ψηφιακών επικοινωνιών και των εύκολων μετακινήσεων, η εκπροσώπηση της χώρας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των διπλωματών. Ο καθένας από εμάς, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, αποτελεί με τη συμπεριφορά και τη στάση του ένα μικρό πρεσβευτή της χώρας του. Πολύ δε περισσότερο, οι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό είναι η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των ξένων. Τα πεπραγμένα και η πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των απανταχού κοινοτήτων των Ελλήνων μεταναστών αποτελούν αντίβαρο στα αρνητικά δημοσιεύματα για τη Χώρα μας.

Κοινοβουλευτική Διπλωματία

Ένα ακόμη παρακλάδι της διπλωματίας είναι και η κοινοβουλευτική διπλωματία. Ξεφεύγοντας από το αυστηρό πρωτόκολλο που καθορίζει τις διακρατικές σχέσεις, οι Βουλευτές, στο πλαίσιο των ομάδων φιλίας του Κοινοβουλίου, μπορούν να έλθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου, μεταφέροντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας από ότι είναι δυνατό να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού. Ταυτόχρονα, συναντούν ομογενειακούς φορείς και απόδημους Έλληνες, σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενδυνάμωσης των δεσμών τους με τη μητέρα Πατρίδα.

Τα τελευταία χρόνια ήλθε να προστεθεί και μια νέα διάσταση στην κοινοβουλευτική διπλωματία. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανατολή, αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής παρουσίας της στη Βόρεια Αφρική, οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς από προγράμματα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και παροχής τεχνικής βοήθειας προς αυτές τις χώρες. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα Προγράμματα Αδελφοποίησης.

Προγράμματα αδελφοποίησης

Πριν από λίγους μήνες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ανυποληψίας στην οποία έχει περιπέσει η Χώρα μας, συνέβη ένα απροσδόκητα ευχάριστο γεγονός. Η Ελλάδα συμμετείχε σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή τεχνικής βοήθειας στη Σερβική Δημοκρατία, προκειμένου να οργανώσει το Κοινοβούλιό της ενόψει της επικείμενης ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Βουλή των Ελλήνων επελέγη ως ανάδοχος από τη σερβική πλευρά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των Κοινοβουλίων οκτώ χωρών: Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και, βεβαίως, Ελλάδας. Το γεγονός αυτό εξέπληξε πολλούς εντός και εκτός Ελλάδας και φυσικά τους ανταγωνιστές μας, που δεν μας είχαν στο λογαριασμό.

Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία για τη Χώρα μας μετά από πολλά χρόνια σε αντίστοιχο διαγωνισμό σε ανώτατο διακρατικό επίπεδο και επιβεβαίωσε την υψηλή τεχνική κατάρτιση των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, αλλά και το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δεσμοί μας με τη Σερβία ενισχύθηκαν με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με το Σερβικό Κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι στόχοι του έργου

Οι στόχοι του έργου είναι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των λειτουργιών του Κοινοβουλίου της Σερβίας, προκειμένου να ενισχυθεί η νομοθετική διαδικασία και οι πολιτικές που συμβάλλουν στην αποδοτική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας κατά τη διαδικασία προένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, σκοπός του προγράμματος είναι, μέσω της αδελφοποίησης, να ενισχυθούν οι ικανότητες της διοίκησης και των Μελών του Κοινοβουλίου της Σερβίας για την αποδοτικότερη λειτουργία της νομοθετικής διαδικασίας και την πιο αποτελεσματική οργάνωση του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, δίνεται σημασία στη βελτίωση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία.

Βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα μετρά φίλους και οι επιτυχίες της χώρας σε διεθνές επίπεδο είναι μετρημένες στα δάχτυλα, η παρουσία της χώρας μας στη Σερβία σε θεσμικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Το πρόγραμμα αδελφοποίησης με τη Σερβική Εθνοσυνέλευση, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενδυνάμωση των δεσμών με ένα παραδοσιακά φίλιο λαό. Σίγουρα, πάντως, η εκεί παρουσία της Χώρας μας αποτελεί μήνυμα προς όλους όσους βιάστηκαν να μας ξεγράψουν. Η Ελλάδα είναι ισχυρά παρούσα και θα διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΗΓΕΣ

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καρδίτσας «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ», στις 8.7.2012.

Pin It on Pinterest